Rođen na današnji dan

Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen

Primljen je u "Rock and roll kuću slavnih" 2008. godine, a nagradu za životno djelo "Grammy" dobio je 2010. godine
Kultura / Glazba | 21. 09. 2021. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najutjecajnih kantautora 20. i 21. stoljeća Leonard Cohen (1934. - 2016.) rođen je 21. rujna 1934. godine.

Njegove pjesme "Suzanne" i "Hallelujah" neupitna su remek-djela. Poznat po svom dubokom glasu i crnom šeširu, s trajnom aurom melankolije oko sebe, bio je jedan od najvećih kantautora svih vremena. Rođen je u obitelji židovskih useljenika u Montrealu.

Video: Hallelujah

Nakon što je objavio svoju prvu knjigu 1956. krenuo je u glazbenu karijeru s amaterskom folk-grupom. Sramežljivi i potišteni pjesnik iz Montreala poslije će doživjeti svjetsku slavu nizom danas legendarnih albuma "Songs of Leonard Cohen" (1967.), "Songs of Love and Hate" (1971.) i "Death of a Ladies' Man" (1977.).

Pjesme o ljubavi, smrti....

Pjesme o ljubavi, smrti, religiji, seksu, mržnji, potrazi za duhovnim i smislom života poput "Suzanne", "So Long, Marianne", nazvanih po dvjema ženema koje su mu bile muze, "Tower of Songs", "Bird on the Wire", "First We Take Manhattan (Then we take Berlin)", "Hallelujah" postale su klasici.

Video: Suzanne

Cohen je često bio na putu, fizičkom i duhovnom. U New Yorku se družio s avangardnim umjetnicima poput Andyja Warhola i frontmena Velvet Undergrounda Loua Reeda, koji je 2008., uvodeći ga u Rock and Roll kuću slavnih, rekao da je "sreća živjeti u vrijeme Leonarda Cohena".

Presudne godine za njegovu glazbenu karijeru proveo je na grčkom otoku Hidri gdje je upoznao svoju veliku ljubav i muzu Marianne Ihlen Jensen, koja je umrla prije dva mjeseca. Cohen se od nje oprostio emotivnim pismom u kojem je poručio "da će vrlo brzo doći za njom". Cohen je obožavao svoju majku, a od oca, koji je umro kad mu je bilo devet, naslijedio je besprijekoran ukus za odjeću.

Njegov je ritual prije svakog koncerta bio poliranje vlastitih cipela. Nikada nije bio glazbeni virtuoz, a osnove gitare naučio je od jednog plesača flamenka u Montrealu.

Lorca mu je bio pjesnički uzor

Pjesnički mu je uzor bio Federico Garcia Lorca i toliko ga je nadahnuo da je svoju kćer nazvao po njemu. Napisao je i 13 knjiga i dobio nagradu Princa od Asturije, "španjolskog Nobela". Mnogo se puta u životu borio s depresijom, a 90-ih se povukao iz javnoga života i postao budistički redovnik. – Moj život je bio u velikom neredu i kaosu. Ondje sam vratio malo discipline – rekao je.

Video: Leonard Cohen - Dance me to the end of love

Pobijedio je svoje demone i vratio se 1999. i od tada nekoliko puta bio na turnejama jer mu je bivša menadžerica pronevjerila milijune. Posljednji album, svoj 14., "You Want It Darker" objavio je u listopadu.

Kao i David Bowie početkom 2016. godine, pločom objavljenom nedugo prije smrti oprostio se od publike. Njegova rodna Kanada odlučila je spustiti zastave na pola koplja. 

Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen – rekao je kanadski premijer Justin Trudeau. 

Kopirati
Drag cursor here to close